TARİHÇE

OKULUMUZUN TARİHÇESİ


OKULUMUZUN TARİHÇESİ

Yeşildağ Mahallemizde (Yeşildağ Kasabası iken Büyükşehir yasası ile Beyşehir’e bağlı mahalle olmuştur) okullaşma ve okulumuzun tarihi Cumhuriyetten önce eğitim veren medrese eğitimine kadar dayanmaktadır. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda medrese eğitimi devam etmekteymiş. Bu medrese Çay Mahallesinde Eyüp Akgün’ün evinin yerinde olduğu söyleniyor.

Daha sonra Çay Mahallesinde (sonradan Saray Mahallesi oldu) müstakil ahşap bina ilk defa ilkokul olarak eğitim vermeye başlıyor. Bu okulun tarihi belde sakinlerinin söylediğine göre 1930’ların evveline dayanıyor. İlk başta medrese olan bu yer 1928 deki harf inkılabından sonra ilkokul oluyor.

Bu ahşap binadan sonra Saray Mahallesinde Rahmi GÖKMENOĞLU’nun (Hacı Bey) evinin altına taşınıyor.1963-1964 yıllarına kadar burada eğitim veriliyor. Kuvvetli ihtimallere göre 1963-1964 yıllarında ahşap binanın yerine yapılan okul yeni yerinde hizmete devam ediyor. Ayrıca Meydan Camimizin bitişiğinde tahminen 1965-1966 yıllarında ortaokul açılmıştır. Şu anda ilk açılan ortaokul binası camiye (Cami avlusunun içinde kalmıştır) eklenmiştir.

Ayrıca Yeşildağ Mahallemiz,büyükşehir yasası ile mahalleye dönüşmeden önce kasaba iken;Kasabamıza bağlı dış mahalleler olarak adlandırdığımız: Cemeller'e 1962'de, Güdürhacı'ya 1968'de ve Ecirli'ye 1967'ye birer ilkokul açılmıştır. 1993-1994 yılında Güdürhacı, 1997-1998 yılların da da Cemeller İlkokulu'nun öğrenci sayısının azalması ile taşımalı eğitime geçilmiştir.

Hala şimdilerde açık olan ve eğitime devam eden okulumuz binası 1997 de yapılmış ilköğretim olarak eğitime devam etmiştir.2012 yılında eğitim sistemimizin 4+4+4 olması dolayısıyla, okul binamızın 1. Katında Şehit Şefik Ayaydın;2. Katında ise Cihan Kolaç Ortaokulu olarak eğitime devam etmektedir.

Yeşildağ İlköğretim Okulu olarak eğitim-öğretime devam eden okulumuz,4+4+4 eğitim sisteminin gelmesi ile ilkokul ve ortaokul olarak ayrılmış ve aynı binada faaliyetine devam etmiştir. Yeşildağ İlkokulu 2001 yılında askerlik vazifesini yaparken 34 arkadaşı ile birlikte şehit olan kasabamızın evladı Şefik Ayaydın’ın adı verilerek, Şehit Şefik Ayaydın İlkokulu okulu olarak değiştirilmiştir. Ortaokula ise yine kasabamızın yetiştirdiği değerlerden olan ve vazifesi başında iken kalp krizi sonunda vefat eden Cihan Kolaç adı verilmiştir.

Beldemizde bir de 1989 Tarihinde Lise açılmış olup 16.06.2012 yılına kadar eğitim-öğretim vermiştir. 16.06.2012 tarihinde öğrenci yetersizliği nedeniyle okul kapatılmıştır.

Beldemizde okullaşma tarihi Cumhuriyetten öncesi medrese eğitimi ile başlamış; Cumhuriyetten sonra da devam edip günümüze kadar gelmiştir. Eğitim hayatı boyunca bir çok değerli insan yetiştiren okulumuzda okumuş olup daha sonra da;Doktor,siyasetçi,öğretmen,polis ve iş insanı gibi mesleklerle memleketimize hizmet vermişlerdir.

Amacımız bu güzide beldedeki okulumuzun hedefini yüksek tutarak, değerli insanları yetiştirmeye devam edip vatanımıza ve milletimize hizmette doğrudan ve dolaylı olarak katkıda bulunmaktır.   

 

Not: Okulumuzun tarihçesini hazırlarken bize yardımcı olan mahalle sakinlerinden; Seyfettin GÖKMEN’e, Secaattin YAMAN’a,Azmi GÖKMENOĞLU’na,Harun GÖKMENOĞLU’na ve Mehmet GÜVEN’e çok teşekkür ediyoruz.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin

Etiketler :TARİHÇE,


  Beğen | 0  kişi beğendi